במהלך ההיריון צוואר הרחם סגור, נוקשה ובתוכו יש פקק רירי מלא בנוגדנים שמטרתם לשמור על שק ההיריון מפני חדירת זיהומים פנימה.
כאשר מגיע הרגע הנכון עבור העובר להיוולד העובר מפריש אנדורפינים המשפיעים על השיליה ומאותתים לרחם שהגיע הרגע להתחיל להתכווץ ולהתכונן ללידה. אז מתחילים שלושת שלבי הלידה, שכל אחד מהם מאופיין ומוגדר אחרת.
לידה מורכבת משלושה שלבים והיא תהליך ממושך, מתפתח אשר בנוי נדבך על נדבך וכל שלב הכרחי על מנת לעבור לשלב הבא , אשר מביא בסופם ללידה ולפגישה המיוחלת עם הרך הנולד.
שלבי הלידה
- שלב ראשון – מתחילת הצירים עד פתיחה מלאה
שלב זה מורכב משני שלבים: השלב הלטנטי והשלב הפעיל שבתוכו יש את שלב המעבר.
השלב הלטנטי – הוא השלב ההתחלתי בתוך השלב הראשון ומאופיין בצירים שאינם סדירים, אינם מאורגנים, קצרים ובדרך כלל לא מאד כואבים, אלא מזכירים חוסר נוחות. בשלב הזה האישה לא תמיד יודעת להגדיר מה היא מרגישה והיא די מבולבלת. בשלב זה כדאי לאישה לנוח ולאגור כוחות, אין סיבה להתעייף וכדאי לייצר אוירה נעימה, רגועה המעודדת הפרשת אוקסיטוצין (הורמון האהבה) שהוא הורמון הכרחי על מנת להתקדם לצירים סדירים ולידה פעילה שמגיעה בפתיחה של 4-5 ס"מ. מטרת שלב זה הוא לדחוף את התינוק, לרכך ולפתוח את צוואר הרחם.
השלב הפעיל – הוא השלב בו הצירים הופכים סדירים ותכופים יותר והתקדמות הפתיחה מהירה יותר משום שהצירים בשלב זה יותר יעילים, ארוכים, וחזקים שמטרתם לפתוח את צוואר הרחם מהר יותר מבשלב הקודם. בשלב זה האישה כבר מרגישה בבירור שהיא בלידה והצירים הופכים כואבים ואינטנסיבים יותר ויותר.
שלב המעבר – לקראת סוף השלב הפעיל מגיע שלב המעבר – בשלב זה האישה מרגישה כאוס, בלבול, כאב, יכולה לחוש בחילות ואף להקיא. שלב זה יוצר קפיצת מדרגה בפתיחת צוואר הרחם והוא מקדם את הלידה משמעותית. - שלב שני – מפתיחה מלאה ועד צאת העובר לאוויר העולם
בשלב זה כאשר הפתיחה מלאה והמחיקה 100%, הראש עבר את הספינות וביצע את הסיבוב כל התנאים בשלים ללידה. אז מגיע שלב הלחיצות. האישה מרגישה צורך עז ללחוץ ורפלקס פליטת התינוק עובד חזק ברחם ועוזר לעובר לסיים את מסע הלידה ולצאת לאוויר העולם. - שלב שלישי – מצאת העובר עד צאת השילייה. לאחר שהעובר יצא נשאר השלב האחרון והוא יציאה השילייה. לאחר שהשיליה יוצאת זה הזמן לומר מזל טוב כי רק אז הושלמה הלידה.